Blogger Widgets

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Το θέατρο σκιών ξανάζησε μέρες δόξας στις Αχαρνές

ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΣΠΥΡΟ ΚΟΥΖΑΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ Η ΦΙΛΟΤΕΧΝΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑΡΑΣ-ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ 
 
 Eκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη Σπύρο Κούζαρο, πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής 3 Απριλίου,  στην πινακοθήκη «Χρήστος Τσεβάς», η Φιλότεχνη Λέσχη Αχαρνών (ΦΙΛΕΑ). 
 
Ο χώρος που φιλοξένησε την εκδήλωση, δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού ο μεγάλος λαϊκός ζωγράφος Χρήστος Τσεβάς, υπήρξε φίλος με τον Σπύρο Κούζαρο, ο οποίος μάλιστα πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη των Αχαρνών από την εποχή της κατοχής.  Στη σχέση του καλλιτέχνη του θεάτρου σκιών με τις Αχαρνές , αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΦΙΛΕΑ, Σούλης Κατάρας, ο οποίος ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε τα εξής: «Η αποψινή, είναι μια τιμητική εκδήλωση, για τον παλιό καραγκιοζοπαίχτη, Σπύρο Κούζαρο, που δέθηκε άρρηκτα με την λαογραφία των Αχαρνών καθώς ψυχαγώγησε  τη νεολαία της εποχής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως ο Σπύρος Κούζαρος πρωτοεμφανίστηκε στο Μενίδι από την εποχή της Κατοχής και συνέχισε να παίζει παραστάσεις ως το 1975»  Ο Χρήστος  Τσεβάς εξάλλου, ο οποίος  φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Σπύρου Κούζαρου για τις ανάγκες της εκδήλωσης, μίλησε για τις προσωπικές του αναμνήσεις από την γνωριμία του με τον μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη (1947 -1948). Αυτές τις μεγάλες στιγμές που έζησε, μεταπολεμικά,  η πόλη στον κινηματογράφο REX(των Αχαρνών εννοείται), αναπαρέστησε ο γιός του Σπύρου Κούζαρου, Τάσος, δίνοντας μια θαυμάσια παράσταση καραγκιόζη. Κι αμέσως μετά σύνδεσε και τη δική του ζωή με την πόλη, παραχωρώντας στη ΦΙΛΕΑ δύο περίτεχνες φιγούρες του θεάτρου σκιών. Κι επειδή . τα δώρα δωρίζονται οι φιγούρες παραδόθηκαν αμέσως στην ΙΛΕΑ, προκειμένου να εκτεθούν στο Μουσείο, που οσονούπω ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Στα θετικά της βραδιάς περιλαμβάνεται και η πρόταση του Θανάση Κατάρα να αξιοποιηθεί η Πινακοθήκη « Χρήστος Τσεβάς» ως χώρος εκδηλώσεων, κάτι που έγινε αμέσως δεκτό από τον παριστάμενο Δήμαρχο Αχαρνών Σωτήρη Ντούρο, αφού ο Δήμος είναι εκείνος που καταβάλει το μίσθωμα του χώρου.



Πηγή : menidiatis.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: